Aracın fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresince üzerinde yapılan/yapılacak olan, aracın niteliğini değiştirmeye yönelik üst yapı ve benzeri işlemlere tadilat denir. Araç üzerinde yapılmış olan tadilatın projeye uygunluğunun tespit edilmesi Tadilat Sonrası Muayenedir. Tüm TÜVTÜRK istasyonlarından Tadilat Sonrası Muayene hizmeti alınabilir.
Motor değişikliği Aktarma Organları tadilatı ve PTO (Yardımcı Güç Çıkışı) uygulaması Direksiyon Sistemleri tadilatı Şasi tadilatı Çekici Kancası ilavesi Üçüncü Dingil veya Lastik ilavesi Kabin ve Karoseri tadilatı "Tam ve Tamamlanmamış Araç Belgesi" bulunan araçlarda yükün ve işin özelliğine göre; damper kasası, tank, vidanjör, ahşap kasa, vinç vb. üst yapılar tadilat kapsamındadır. Koltuk çıkarılması veya ilavesi Traktörlerde kazma, yükleme, kanal açma ve benzeri ekipmanların ilave edilmesi, tip onaylı kabinlerin takılması kaydıyla kabin tadilatı, tadilat kapsamına dâhildir. Klima Sistemleri tadilatı Fren Sistemi tadilatı Elektrik Sistemi tadilatı Özürlü Araç tadilatı Sürücü Kursları Eğitim Araçları tadilatı Ön (Bull-Bar), arka ve yan (marşpiye) koruma sistemleri Okul Servis Aracı tadilatı Yakıt Sistemi Tadilatı: LPG, CNG Sistemleri
Yapılacak tadilatın yetkili mühendisler tarafından projelendirilmiş ve tarafından onaylanmış olması gereklidir. Aracın tadilatının, bu onaylı projeye uygun yapılması şarttır. LPG tadilatlarında ek olarak, "Makine Mühendisleri Odası"ndan veya Otomotiv Ana Bilim Dalı olan üniversitelerden alınmış montaj tespit raporu ve gaz sızdırmazlık raporu ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (ruhsat(TrafikTescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi), vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek "TÜVTÜRK Muayene İstasyonları"na gelmelidir. Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur bu nedenle, gerçekleştirilen muayene neticesinde sadece proje ile aracın uygunluğu kontrol edilmez, aracın tam bir muayenesi yapılır. Ağır ve Emniyetsiz derecesindeki kusurları olmayan veya bu kusurlarını giderilen araçların muayenesi onaylanarak tamamlanır. LPG/CNG'li araçların Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan bilgi etiketindeki bilgilerinin okunur şekilde gelmesi gerekmektedir. LPG/CNG Tadilatı sonrası muayenelerde "Montaj Tespit Raporu" ve "Gaz Sızdırmazlık Raporu" zorunlu evraktır. LPG/CNG'li aracın, "Sıvı Gaz Sistemi onaysız" kusuru varsa Muayene Tekrarına veya yeni bir Muayeneye gelirken yeniden düzenlenmiş Montaj Tespit Raporu ve sızdırmazlık raporu getirilmesi zorunludur (İlk muayenesinde getirilen rapor geçerliliğini yitirmiştir). LPG/CNG'li araçlar, ilk muayenelerinde LPG/CNG sistemi ile ilgili olarak "Sıvı Gaz Sistemi Onaysız" kusuru dışında LPG/CNG sistemine ait başka bir Ağır Kusur almaları durumunda, muayene tekrarına veya bir sonraki muayenesine gelirken YENİ TARİHLİ GAZ SIZDIRMAZLIK RAPORU getirmek zorundadırlar. Bu evrakı olmayan araçlara hizmet verilemez. NOT : Onaylanmış "Periyodik Araç Muayene" raporu ile "Trafik Tescil Büroları"na gidilerek, araç üzerinde yapılan değişikliklerin yeniden tescil kuruluşuna bildirilmesi ve işletilmesi gereklidir Sadece randevuyla hizmet veren istasyonlarımızda Tadilat Sonrası Muayene hizmeti için randevu alınması zorunludur.
Kaynak : Tüvtürk
Firmamız uzun yıllardır soğutmadaki tecrübesini ve teknik birikimini günümüze taşıyan, kalitesinden ödün vermeden, mükemmellik anlayışı ve sınırsız müşteri memnuniyetini kendisine hedef olarak seçen, satış sonrası servis desteği ile hizmet veren tasarım ve mühendislik firmasıdır.