Araçlar Karoser Yapılarına Göre Nasıl Sınıflandırılır?

Karoser denilen yapı, genellikle yolcuların veya yüklerin taşındığı kısma verilen isimdir. Üretildikleri malzemeye göre alüminyum ya da sacdan imal edilebilirler. Aracın ihtiyacına göre düz veya fiber yapıda üretilirler. Araçlar karoserlerine göre sınıflandırılırken genellikle kaç yolcu veya ne kadar yük taşındığı gibi kıstastalara göre sınıflandırma yapılır. Şimdi sırasıyla karoserleri inceleyelim.

Hatchback Nedir?

Hatchback karoser yapısına sahip otomobiller genellikle küçük yapıda olurlar ve arka kısımları da genellikle düz olarak yere doğru inen yapıdadır. Bu yüzden bagaj hacimleri küçüktür. Hactchback karosere sahip araçların arka koltukları genellikle yatırılabilir cinstendir. Böylelikle arka bagaj hacmi büyütülebilir. Genel olarak Avrupa’da en çok hatchback karoseriye sahip araçlar satılmaktadır. Bu karosere sahip en bilinen araçlar; Volkswagen Fox, Renault Twingo ve Peugeot 107 gibi araçlardır.

Sedan Nedir?

Sedan karosere sahip araçların en önemli özellikleri en az 4 işinin taşınabilmesi ve arka bagaj kısmının geriye doğru çıkıntılı olmasıdır. Türkiye’de genellikle tahtırevan olarak ta anılır. Aile otomobillerinde genellikle sedan karoseri kullanılır. Sedanların iç hacimleri çok geniştir. Bu iç hacim genellikle 933 lt civarındadır. Bu özellikleriyle bazı station vagon otomobillerden bile daha geniş iç hâcem sahip olanları bulunmaktadır. Amerika ve Asya’da en çok sedan karoseriye sahip araçlar alıcı bulmaktadır. En bilinene sedan araçlar Renault Fluence, Fiat Albea, Volkswagen Polo Sedan gibi modellerdir.

Cabriolet Nedir?

Cabriolet yapıdaki araçlar genellikle üstü açık olarak üretilen araçlardır. Ancak müşterinin isteğine göre aracın üst kısmı kapatılabilir de. Genellikle 2 kişi taşıyan cabriolet araçlar, son yıllarda daha fazla kişi taşıyabilecek şekilde üretilmeye başlanmışlardır. En bilinen cabriolet araçlara örnek olarak Chevrolet Cabriolet, BMW Cabriolet ve Volkswagen Cabriolet örnek gösterilebilir.

Coupe Nedir?

Coupe karoseriye sahip araçlar da 2 veya 4 kişi taşıyor olabilmelerine karşılık 2 kapılı olarak üretilen araçlardır. Cabrioletlerin üstü kapalı olanlarıdır desek yanlış olmaz. Hata ilk çıkan Coupe araçların ön taraflarının üst kısımları açık, arka koltukların üstü ise kapalı şekildeydi. En çok bilinen coupe modellerine örnek olarak Porsche Cayman, Renault Coupe, BMW Coupe araçlarını örnek verebiliriz.

MPV Nedir?

MPV kısaltması multi purpose vehicle olup Türkçe’de çok amaçlı araç olarak çevrilebilir. Genellikle A sınıfı ve aile tipi araç almak isteyenlerin tercih ettikleri karoser yapısıdır. Ayrıca ticari araca da dönüştürülebilmektedirler. En bilinen MPV karoseri yapısına sahip araçlara Mazda MPV, Dacia MPV ve Volkswagen Suran modelleri örnek verilebilir.

Station Vagon Nedir?

Station vagon karoseri yapısını tanımlarken, sedan araçların daha geniş bagaj hacmine sahip olanlarıdır dersek yanlış olmaz. Station vagon araçların bagaj kısımlarının arkasında genellikle kapı bulunur. Ayrıca arka koltuklar da yatırılabilir olduğundan çok daha geniş bir arka hacim elde edilebilir. Genellikle station vagon ile hem 4 kişi taşınabilirken hem de yük taşınabilir. En bilinen station vagon karoseri yapısına sahip araçlara örnek olarak Peugeot 508 SW, Citroen C5 Tourer ve Volkswagen Passat Variant modellerini gösterebiliriz.

Roadster Nedir?

Roadster karoseri de üstü açık ve genellikle arka kısımları, ön kısımlarından daha kısa olan araçlar olarak tanımlanabilir. En bilinen örnekleri, Tesla Roadster ve Honda Roadster’dir.

Kaynak : AUTO PARTS

Firmamız uzun yıllardır soğutmadaki tecrübesini ve teknik birikimini günümüze taşıyan, kalitesinden ödün vermeden, mükemmellik anlayışı ve sınırsız müşteri memnuniyetini kendisine hedef olarak seçen, satış sonrası servis desteği ile hizmet veren tasarım ve mühendislik firmasıdır.

Özdoğan Karoser

Copyright © 2024 | Özdoğan Karoser | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım